Entradas populares

domingo, 15 de mayo de 2011

Pràctica 4a – Disseny d'un sistema per a la captació del coneixement latent

A dia d’avui, el valor més cotitzat dins del món empresarial és coneixement que poden tenir en maneres i formes per crear per davant d’altres aspectes com podrien ser el capital, els treballadors o les ventes.

L’objectiu d’aquesta pràctica és gestionar el coneixement de la millor forma possible i, d’aquesta manera, estimular molt més la generació i creació per intentar aconseguir millors i més avenços tecnològics. Existeixen dos models o teories a seguir a l’hora de gestionar aquest coneixement, són la teoria de Bueno i la teoria de Nonaka. La finalitat d’ambdues teories és agafar una idea que en principi pogués semblar que no tenen sentit i convertir-la a mida d’anar treballant amb ella  ja sigui a través d’intercomunicació i contrastació de coneixements fins a fer que sigui un producte a realitzar.
Seguint el concepte de la teoria de Bueno, es poden distingir tres punts claus dins l’organització intel·ligent:
  • Conjunt de coneixements tàcits i explícits, ja siguin captats o creats, que servirà com a base per a poder desenvolupar un projecte.
  • Tecnologies facilitadores (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que ens serviran per a poder i saber explotar els nous coneixements.
  • Procés dinàmic de generació de coneixement o un conjunt de fluxos de coneixement en iteracions que és una àrea on es comparteixen i es debaten les idees que hagin pogut sorgir.
Per altre banda, seguint la teoria de Nonaka podem diferenciar les següents etapes a l’hora de crear nou coneixement:
  •   Procés de socialització: mitjançant reunions, conferències o xerrades, van sorgint noves idees mentrestant es crea coneixement tàcit.
  • Procés d’exteriorització: cal saber comunicar de forma clara i concisa la idea que acaba d’aparèixer.
  • Procés de combinació: es contrasta la idea amb el coneixement explícit existent a través de diverses fonts.
  • Procés d’interiorització: es té una nova percepció de la idea inicial, per tant, apareix un nou coneixement tàcit molt millor que l’anterior.
Aquesta teoria es cíclica pel que un cop arribat a la quarta etapa, saltaríem de nou a la primera. La repetició constant del cicle produirà un increment constant del coneixement.
 
    Aplicació a la nostra empresa:
Utilitzant l’empresa que havíem fet servir en anteriors pràctiques com a objecte d’estudi, hi descriurem el procés que utilitza per a gestionar el coneixement.
Dins la política empresarial interna existeix un apartat on l’empresa recompensa als treballadors ja sigui per un bon treball realitzat com per l’aportació d’idees per millorar el funcionament de l’empresa, aquests incentius són l’excusa per atraure als treballadors, de qualsevol categoria dins l’empresa,  a que s’impliquin al màxim amb l’empresa i el seu desenvolupament i així fomentar també una major innovació en la forma de funcionar.
La idea d’incitar a que els empleats proposin innovacions o idees no és molt elaborat com podria passar en altres tipus d’empresa, aquí el que es proclama és que tots exposin les seves idees (coneixement tàcit) que van a parar a un “comitè d’avaluació” que fa un primer filtrat de les idees i les que aconsegueixen passar arriben a mans de tots els empleats per que així aquests puguin afegir la seva aportació allà on creguin adient (coneixement explícit) , posteriorment, les idees tornen al comitè que ja fa un filtrat més exhaustiu i d’aquí arriben al consell d’administració que decideix quines es duran a terme i quines no fent un estudi de les possibilitats, accions de les empreses competidores.... (etapa de combinació).
Finalment, una vegada s’han realitzat tots aquests passos ja es té una idea diferent a la inicial la qual cosa permet reformular-la i millorar-la utilitzant els coneixement existents i obtenint així nous i millors coneixements tàcits (etapa d’interiorització).
El símil que s’ha efectuat ha sigut respecte la teoria de Nonaka
Promovent aquesta actitud entre els treballadors s’intenta fer que aquests siguin “treballadors de coneixement” alhora que estiguin molt implicats en l’empresa i el seu correcte funcionament.

domingo, 8 de mayo de 2011

Pràctica 5 – Enginyers híbrids

Pedro Monagas Asensio és natural de Castellà del Vallès i ha estudiat enginyeria electrònica. Amb només 47 anys d’edat, ja disposa d’una vintena de patents, la més destacada, la tecnologia Why Cry, que consisteix en un aparell que permet analitzar per quin motiu plora un recent nascut. A més a més, també ha inventat un producte per deixar de fumar, uns taps per les orelles que fan que no es sentin els roncs, però si tota la resta de sorolls, entre d’altres. Per tant, observem que el Dr. Monagas és un gran inventor. Però no només inventa, sino que també innova i ell mateix s’identifica com a un enginyer híbrid. En aquesta pràctica desenvoluparem aquest concepte d’enginyer híbrid i tractarem de relacionar-lo amb alguns articles i la figura del Dr. Monagas.

En l’article del Professor Fernando Saéz Vacas, es parla sobre la situació dels enginyers actuals a Espanya que, degut a la nova llei de Bolonia que es va implementar a les universitats l’any passat, se’ls hi resta part dels coneixements que necessiten per a crear idees talentoses. Això fa que gairebé tots els enginyers siguin iguals per a les empreses que requereixen els seus serveis, i el nombre d’enginyers híbrids disminueixi.

Un enginyer híbrid és aquella persona que es centra en resoldre problemes del món actual que és molt canviant, sense especialitzar-se en cap sector en concret. Per tant, és algú que té coneixements sobre gairebé tot i intenta innovar en allò que demanda la societat en un moment donat. Ha d’ésser una persona molt imaginativa, amb una gran capacitat de proposar idees, amb afany de superació i, sobretot, amb talent per dur-les a terme amb èxit.

Per aconseguir aquesta actitud innovadora tan característica dels enginyers híbrids, és necessari una organització empresarial emprenedora que sigui capaç d’assumir riscos. Malauradament, aquest fet és una utopia a Espanya ja que les empreses actuals no tenen la capacitat d’assumir aquests riscos. És per això que neix la fuita de cervells. La gent innovadora i talentosa que ja ha sigut formada a Espanya es veu amb l’impediment d’innovar en el seu propi país. Per tant, es veu obligada a emigrar a altres països amb recursos que li ofereixen aquesta oportunitat. Aquest és el cas del Dr. Monagas, que va emigrar al Japó entre d’altres països per poder dur a terme les seves idees i poder progressar en el món de la innovació. De fet, com ja s’ha comentat, ja compta amb nombroses patents, el que ens indica que aquesta “fuita de cervell” li ha servit per poder innovar amb èxit.

Espanya és un país molt poc innovador per diverses raons, principalment per la falta d’oportunitats de desenvolupament, per una mala distribució econòmica i per conflictes polítics.

L’estat espanyol no compta amb grans empreses que es caracteritzin especialment per ser innovadores. De fet, les més importants són empreses tradicionals o conservadores, com seria per exemple BBVA, Santander o FCC, encara que hi ha excepcions com Repsol YPF que compta amb un àrea I+D força important. Això fa que majoritàriament es busqui un perfil de gent que compleixi els pressupostos i faci allò tal i com li manen, limitant d’aquesta manera la seva capacitat d’innovació. Per tant, les oportunitats de desenvolupament són molt escasses.

Una altra raó que explica la fuita de cervells és la mala distribució econòmica del país. Espanya prioritza molt més econòmicament altres àmbits innecessaris que l’àrea de I+D, que es veu marginada. Per exemple, distribueix un percentatge força important de l’economia a l’àrea militar que potser seria més interessant atribuir-lo a aquestes àrees de I+D que evitarien en gran mesura aquesta fuita de cervells.

Finalment, una altra de les raons que seria interessant destacar és la dels conflictes polítics. Des de l’època franquista, Espanya ha arrossegat un endarreriment tecnològic respecte a la resta de països desenvolupats que encara dura. De fet, aquest país no va participar en el Pla Marshall que es tracta d’una reconstrucció dels països europeus desprès de la Segona Guerra Mundial destinada a contenir un possible avanç del consumisme. Això va fer que s’enrederís molt respecte els seus països veïns més pròxims i que les empreses fossin tradicionals i més reticents a innovar.

Tot això comporta unes desavantatges força importants. La fuita de cervells fa que el país d’origen, en aquest cas Espanya, perdi la inversió en educació secundaria d’aquella persona que emigra ja que deixa d’ingressar els beneficis adquirits que ara pertanyeran al país que compta amb el cervell. Un clar exemple de tot això el trobem en la figura del Dr. Monagas. Com ja s’ha esmentat, aquest enginyer híbrid va desenvolupar una idea molt innovadora que es va materialitzar en la tecnologia Why Cry, un aparell que permet analitzar per quin motiu plora un recent nascut. Aquesta tecnologia tant innovadora la va patentar una empresa japonesa que és la que s’està emportant tots els beneficis. Per tant, la idea talentosa que ha tingut una persona formada a Espanya se l’emporta un país estranger degut als nombrosos impediments de desenvolupar totes idees aquí. Com anècdota, també es va comentar que és important saber el que es firma i la elecció dels socis, ja que una firma en un paper enganyós el va privar de gran part dels seus drets sobre la seva invenció que va resultar ésser un èxit.
Aquest invent li va valer ésser l’”home del mes” al Japó i la medalla d’or als Estats Units a la investigació científica realitzada per a desenvolupar el dispositiu. Tanmateix, a Espanya és un desconegut del qual pràcticament ningú n’ha escoltat parlar. Això ens dona una idea de la poca cultura que hi ha en aquest país per a l’innovació.

Enllaços d’interès: